Ziemniaki z grilla

Ziemniaki z grilla
Ziemniaki z grilla zawinięte w folii aluminiowej przypominają smak z dzieciństwa (zdjęcie Pixabay)

Ziemniaki z grilla bardzo często goszczą na polskich stołach. Można przyrządzić je na wiele sposobów, podawać jako samodzielne danie, świetnie smakuje w połączeniu z mięsem, surówką i różnymi sosami. Można przyprawiać je koperkiem, rozmarynem czy szczypiorkiem. Ziemniak nieprzerwanie króluje w tradycyjnej polskiej kuchni.

Właściwości odżywcze i lecznicze ziemniaków:

Wbrew powszechnym przekonaniom ziemniaki są bardzo zdrowe, ponieważ są bogatym źródłem witamin i minerałów. Kartofle dostarczają zwłaszcza duże ilości witamin: B1, B3 czyli niacyny, B5, B6 i C oraz składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, miedzi, potasu oraz żelaza. Warto dodać, że najwięcej zdrowych składników znajduje się pod skórką, więc warto je przyrządzać w mundurkach lub cienko obierać ze skórki.

Wpływ ziemniaka na zdrowie człowieka:

  • wspiera odporność organizmu
  • obniża ciśnienie krwi
  • pozytywnie wpływa na osoby z zaburzeniami równowagi sodowo – potasowej
  • pozytywnie działa na wzrok
  • pomaga z organizmu usunąć nadmiar wody
  • nie zawierają glutenu i polecane są dla osób z celiakią i chorobami autoimmunologicznymi
  • wspiera odchudzanie

Ziemniaki na odchudzanie czy to możliwe?

Tak! Choć kartofle zawierają dość dużo węglowodanów, czyli skrobi wspierają odchudzanie. Same ziemniaki nie powodują tycia, tylko w połączenie z tłuszczami mogą spowodować wzrost wagi. Jeśli będziemy je smażyć na oleju, robić frytki czy łączyć z tłustym mięsem możemy wtedy przytyć. Mimo, że kartofle zawierają sporo kalorii (kcal) w 100 gramach około 75, na szczęście zawierają też błonnik.

Ziemniaki zawierają przeszło dwa procent błonnika, dzięki czemu pomagają zredukować wagę. Błonnik zmniejsza poziom glukozy we krwi oraz poprawia perystaltykę jelit. Stanowi on pokarm dla pożytecznych bakterii w naszych jelitach, pęcznieje w żołądku, przez co długo nie czujemy się głodni. Dlatego same grillowane, pieczone czy gotowane ziemniaki absolutnie nie powodują tycia.

Grillowane ziemniaki przyrządzone w Smokerze mają niepowtarzalny smak.

Ziemniaki z grilla dla 4 osób – składniki:

  • około 15 młodych ziemniaczków
  • 50 g masła klarowanego
  • 5 ząbków czosnku
  • świeży koperek
  • sól i pieprz świeżo zmielony
  • folia aluminiowa
  • opcjonalnie na końcu można dodać ser żółty parmezan

Do podanego przepisy najodpowiedniejsze będą ziemniaki typu B.

Ziemniaki z grilla w sreberku – przygotowanie:

  1. Masło klarowane wyjmij z lodówki i zaczekaj pół godziny aż zmięknie.
  2. Umyte ziemniaki w mundurkach (do grillowania najlepiej nadaje się typ B) dobrze wyszoruj szczoteczką.
  3. Przygotuj folię aluminiową i podziel je na 15 części takiej wielkości, żeby owinąć każdy ziemniak.
  4. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do masła klarowanego i wymieszaj.
  5. Ziemniaczki połóż na kawałkach folii i posmaruj każdy z osobna „masłem czosnkowym” i dodaj przyprawy i posiekany świeży koperek.
  6. Zawiń kartofle w folie i powkładaj je do żarzącego się ognia, uważaj żeby się nie oparzyć. Ziemniaki nie wkładamy na ruszt!
  7. Ziemniaki grillujemy przez około 20 – 30 minut, po tym czasie powinny być gotowe.

Z czym podawać grillowane ziemniaki?

Tak jak pisaliśmy wcześniej kartofle najlepiej jeść w połączeniu z warzywami lub chudym mięsem, które nie zawierają dużo tłuszczu. Dodatkowo na rozpalony grill możemy wrzucić jednocześnie kurczaka, bakłażan czy cukinię, ponieważ świetnie dopasują się one smakiem. Możemy dodać również boczek i położyć na niego plaster cytryny, smak ziemniaków można odmienić grillowaną cebulą.

Moskole nadają się jako główne danie obiadowe, albo jako uzupełnienie głównego dania. Jest to potrawa bardzo sycąca i polecana dla osób będących na diecie odchudzającej. Góralskie placki ziemniaczane powoli stają się coraz bardziej popularne i chętnie zjadane nie tylko w rejonie Zakopanego. CZYTAJ DALEJ

Czym przyprawić ziemniaki na grilla?

Grillowane czy też pieczone ziemniaki pysznie smakują, gdy doda się do nich np. tymianek, zioła prowansalskie, czosnek granulowany i majeranek. A najlepiej ze świeżymi przyprawami, więc w sezonie zioła staramy zrywać ze swojego ogródka. A jeśli nie posiadamy swojego ogrodu to świeże zioła można kupić w sklepach.

Kartofle z grilla przypominają mi smak z dziecięcych lat, gdy zajadaliśmy się ziemniakami z ogniska, albo jak piekliśmy plasterki ziemniaków na blasze pieca. Jeżeli chcesz grillować kartofle na ruszcie, musisz je wcześniej podgotować przez około 10 minut. Zalecamy palić brykietem drzewnym, gdyż paląc nim mamy długi efekt żarzącego ognia.

Please follow and like us:
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *