Zdrowe dania z grilla. Co zrobić żeby grillowane potrawy były zdrowe?

Dania z grilla
Zdrowe dania z grilla wybornie smakują i powodują uśmiechy na twarzy (zdjęcie Pixabay)

Zdrowe dania z grilla nie są wcale takie trudne do zrobienia. Można przygotować je na wiele sposobów, ale pamiętać należy o kilku zasadach, które należy przestrzegać podczas grillowania. Przenieśmy się jednak trochę w czasie by uzmysłowić sobie od czego się to wszystko zaczęło…

Jak ludzie kiedyś się odżywiali?

Szacuje się, że człowiek parę tysięcy lat temu nauczył rozpalać się ogień. Na początku ogień służył do ogrzania się lecz z biegiem czasu człowiek zobaczył, że mięso na nim upieczone ma o wiele lepszy smak niż surowe. Ponadto nie psuje się tak szybko. Ówcześni ludzie polowali wtedy głównie na sarny, dziki i jelenie, ale mięso takich zwierząt jest ciężkostrawne. Po zjedzeniu upieczonego mięsa ludzie zaczęli mieć problemy trawienne oraz stawali się senni i zmęczeni.

Później zaczęli zauważać, że w trawieniu pieczonego mięsa pomagają owoce i jagody leśne, różne rośliny, zioła czy przyprawy. I tak pierwotni ludzie nauczyli się łączyć mięso z surówką. I przez wieki był to ich główny sposób odżywiania się, byli dzięki temu zdrowi i silni. Można powiedzieć, że współczesny człowiek żyje dłużej niż ludzie pierwotni. Tak tylko, że kiedyś była dużo większa śmiertelność przy urodzeniach, nie było takiej opieki zdrowotnej, a chirurgia praktycznie nie była rozwinięta.

Na szczęście dzisiaj zdrowe warzywa możemy uprawiać w warzywnikach.

Zdrowe grillowanie w dzisiejszych czasach.

My odziedziczyliśmy układ trawienny po naszych przodkach i jesteśmy doskonale przystosowani do jadania potraw z ogniska czy grilla. Od XX wieku nasza dieta uległa olbrzymim zmianom. Za mało czasu upłynęło, aby człowiek przystosował się do prawidłowego trawienia przetworzonej żywności, tłuszczów trans, licznych konserwantów, oczyszczonych węglowodanów czy rafinowanych olejów. Takie odżywianie niestety przynosi niekorzystne rezultaty dla naszego zdrowia. Później chorujemy i musimy leczyć się chemicznymi lekami. Na szczęście w ostatnich latach ludzie coraz częściej zaczęli sięgać po lecznicze zioła.

Skoro nasz układ trawienny odziedziczyliśmy po naszych przodkach to czy powinniśmy wzorować się na ich diecie? Powrót do korzeni byłby dla nas wskazany, oczywiście jeżeli nasze zdrowie i układ trawienny pozwala na jedzenie potraw z grilla czy ogniska. Na pewno nie zalecamy codziennie smażyć jedzenia na ognisku czy grillu, ale np. kilka razy w tygodniu. Ktoś może powiedzieć, że na takiej diecie przytyjemy. Jeżeli będziemy trzymać się pewnych zasad (np. tłuste mięso nie łączymy z węglowodanami) to nie powinien wystąpić ten problem.

JAK SCHUDNĄĆ BEZ EFEKTU JOJO NA DIECIE WYSOKOTŁUSCZOWEJ?
Jak schudnąć bez efektu jojo to pytanie, które z pewnością wielu z was sobie zadaje. W tym artykule staramy się dość szczegółowo wyjaśnić jaka jest prawdziwa przyczyna tycia. Co należy robić żeby utrata wagi nie była krótkotrwała, ale przyniosła długotrwały efekt. … Czytaj dalej

Jakie kupować mięso?

Najważniejszą sprawą jest jakość mięsa. Chodzi o to, żeby było jak najmniej przetworzone, żeby było w nim jak najmniej chemii i konserwantów. Dobre kiełbasy powinny zawierać powyżej 90 % mięsa. Najlepiej kupować mięso od zaprzyjaźnionych rolników i w małych sklepach mięsnych. Ważne jest też, żeby kupione mięso było świeże.

Do grillowanie używamy mięsa o temperaturze zbliżonej do pokojowej. Kiedyś ludzie nie posiadali lodówek, ani zamrażalek, więc musieli jak najszybciej upiec na ognisku upolowane zwierzę. Nie wolno grillować zamrożonego mięsa, a jeżeli przechowujemy je w lodówce to powinniśmy je wyjąć przynajmniej dwie godziny wcześniej. Mięso powinno być wtedy zamarynowane.

Jak marynować mięso?

Ważnym aspektem jest marynowanie mięsa, dzięki czemu wytwarza się na nim ochronna powłoka. Składniki marynat mogą składać się z ulubionych ziół, przypraw (zioła prowansalskie, rozmaryn, majeranek, tymianek czy estagon), soku z cytryny, ocet winny czy balsamiczny, piwo i czerwone wino i różnego rodzaju oleje. Nie polecamy kupować mięsa w gotowej marynacie, gdyż może ona zawierać sztuczne substancje konserwujące czy polepszacze smaku np. glutaminian sodu. Ciężko jest wtedy stwierdzić czy mięso jest świeże.

Warto dodać, że grillowane potrawy są mniej kaloryczne od pieczonych czy smażonych na głębokim tłuszczu. Do grillowania nie dodaje się tłuszczu, jedynie niewielkich ilości jako składnik marynat. Dodatkowo część tłuszczu w wyniku grillowania zaczyna kapać z mięsa do żaru lub do tacki aluminiowej. Jeżeli chodzi o kiełbaski nacinamy je z dwóch stron, żeby ułatwić skapywanie z nich tłuszczu i żeby nie zaczęły pękać.

Jaki powinien być grill, żeby można na nim przyrządzać zdrowe dania?

Najlepiej żeby grill był z pokrywą. Działa on na podobnej zasadzie co piekarnik kuchenny z użyciem termo obiegu. Dzięki niej mięso będzie upieczone równomiernie z obu stron, a w środku nie będzie surowe. Mięso będzie wtedy pyszne i soczyste.

Zdrowe dania najlepiej wychodzą w zamykanych grillach. W smokerach nie tylko możemy grillować, ale również wędzić potrawy.

Do rozpalenia grilla nie używajmy różnego rodzaju podpałek. Można rozpalać tekturą, gazetami (jeśli jest to ekologiczny papier). Do kupienia są również podpałki pochodzenia naturalnego, są dużo lepsze i bezpieczniejsze niż jakieś tam podpałki na bazie benzyny czy ropy. Nie palimy w grillu drewnem lakierowanym, płytami OSB, panelami podłogowymi itp.

Do grilla najlepiej używać węgiel drzewny lub suche gałęzie z drzew liściastych. Drzewa iglaste często są osmolone, co może to powodować później dymienie. Starajmy unikać się brykietu, ponieważ może zawierać on szkodliwy klej, który podczas grillowania może przedostawać się do jedzenia.

Grillujemy potrawy nad żarem, a nie nad ogniem. Starajmy się tak smażyć, żeby mięso nie było w środku surowe. Nie dopuszczajmy do przypalania czy zwęglenia się mięsa. Starajmy się usmażone potrawy jak najszybciej zdejmować z grilla, gdyż mogą później zacząć gromadzić się tam szkodliwe substancje.

Zdrowe dania z grilla.

Grillować możemy pieczarki, łososia, ziemniaki, szparagi, bakłażany, cukinie, pomidory, karkówki czy kaszanki. Dobrze smakuje również grillowany kurczak, indyk czy karkówka. Polecane są również smaczne szaszłyki, różne ryby i grzyby. Starajmy zastąpić kaloryczne ketchupy i majonezy sosami własnej roboty. Sos czosnkowy czy tzatziki wspaniale smakują w połączeniu z grillowanymi potrawami, ketchup można zastąpić pomidorami z przyprawami. Sosy można przygotować na różne sposoby z dodatkiem jogurtu naturalnego, śmietany itd.

Warzywa i owoce podczas grillowania tracą dużo mniej witamin (zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie) niż podczas gotowania. Jedynie utrata witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wit. A, D, E, K) jest dość znaczna, gdyż część tłuszczu wraz z nimi ucieka do grilla. Połączenie grillowanych warzyw czy owoców z mięsem na grilla to dobre połączenie, mimo wszystko świeże warzywa i owoce są od nich zdrowsze.

Co na grilla dla dzieci? Czy można grillować owoce?
Dzieci uwielbiają owoce. Deser można zrobić z jabłka, banana, ananasa czy brzoskwini z dodatkiem cynamonu. Owoce należy pokrój i umieścić na grillu, następnie pod koniec pieczenia posypać kawałkami orzechów. CZYTAJ DALEJ

Czy możemy używać tacki aluminiowe?

Używanie aluminiowych, karbowanych i dziurkowanych tacek ma szereg zalet, ale również ma swoje wady. Tłuszcz z grillowanego mięsa bezpośrednio na ruszcie może kapać do ognia i wywoływać niewielkie wybuchy. Powstaje wtedy dym, który może być groźny dla zdrowia. Taki problem występuje głównie w tłustym mięsie rzuconym na ruszt, mięso takie wtedy łatwiej się przypala co nie jest dobre dla zdrowia.

Gdy grillujemy bezpośrednio na ruszcie, musi on być zawsze dobrze umyty i wyczyszczony. Na nie umytym mogą gromadzić się groźne substancje i przenikać do grillowanych potraw. Żywność, która wymaga krótkiego grillowania możemy smażyć bezpośrednio na ruszcie.

Jeśli chodzi o ryby to zalecamy używanie tacek aluminiowych, ponieważ zawierają one dużą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych Omega 3. Tłuszcz, który skapie na tackę można wykorzystać i polać nim przyrządzone potrawy. Dodatkowo Omega 3 posiada właściwości odchudzające i przeciwmiażdżycowe.

Steki z tuńczyka to bardzo smaczne, zdrowe mięso, nie trzeba obierać go z ości. Nie można go zbyt często spożywać. Wyglądem przypomina on stek wołowy, ale jest mniej kaloryczny i posiada dużą dawkę tak bardzo potrzebnych kwasów tłuszczowych – Omegę 3. CZYTAJ DALEJ

Warzywa lepiej smażyć na tacce czy ruszcie?

Warzywa prawie nie zawierają tłuszczu więc nie będzie on skapywać do żaru. Jeśli grillujemy warzywa w całości to możemy użyć obu metod grillowania. My przeważnie grillujemy bez tacki, ponieważ pod wpływem temperatury mogą one reagować z żywnością. Jeśli są to warzywa w plasterkach to oczywiście używamy tacek, żeby nie wpadły do żaru. Natomiast pieczywo zalecamy grillować bezpośrednio na ruszcie.

A najlepiej zamiast jednorazowych tacek aluminiowych można wybrać tacki wielokrotnego użytku – stalowe. Nie oddziałują one niekorzystnie na grillowane potrawy.

Zdrowe dania z grilla – podsumowanie.

Jeżeli chcemy mieć zdrowe dania na grilla to musimy zadbać o parę rzeczy. Najlepiej łączyć grillowane warzywa z mięsem, które wcześniej musimy zamarynować. Tłuste mięso powinniśmy smażyć na tackach wielokrotnego użytku, czyli stalowych. Ważne jest czym i jak palimy w grillu oraz technika grillowania.

Please follow and like us:
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *