Szaszłyki

Szaszłyki z grilla
Szaszłyki z grilla wspaniale smakują i można je przyrządzić na niezliczoną ilość sposobów i mogą przybierać różnorodne barwy (zdjęcie - Pixabay).

Szaszłyki to jedno z najbardziej znanych i lubionych potraw na grilla. Można przyrządzać go na wiele sposobów, użyć wielu składników i mogą przybierać różne kolorowe kształty. Z reguły jest to połączenie mięsa, np. kurczaka, boczku czy kiełbasy z papryką, pomidorem, ogórkiem czy pieczarkami. My podajemy pyszny przepis na szaszłyki z mięsem wieprzowym.

Szaszłyk – jak się to robi?

Szaszłyki przygotowujemy z mięsa wieprzowego, np. z karkówki. Używamy tłustego mięsa, ponieważ ma być to potrawa sycąca. Ponadto nie skrapiamy go oliwą czy żadnym innym olejem, które będą kapać do grilla. Ogień będzie wtedy wybuchał, a mięso będzie okopcone i niesmaczne. Ponadto oliwa czy inne oleje pod wpływem wysokiej temperatury uwalniają duże ilości wolnych rodników. W normalnych ilościach są one potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Lecz gdy wolne rodniki są w dużych ilościach stają się groźne dla zdrowia i powodują miażdżycę i choroby nowotworowe.

Do szaszłyka dodajemy grillowane warzywa. Nie polecamy jeść szaszłyków z produktami z dużą ilością węglowodanów, gdyż połączenie tłuszczu i cukru może przyczynić się do wzrostu naszej wagi. Często niesłusznie tłuszcz obwinia się za tycie, więc dlaczego osoby na diecie wysoko tłuszczowej z reguły chudną? Dlatego odradzamy jeść szaszłyki wieprzowe z produktami z dużą ilością cukrów, czyli ziemniakami czy pieczywem, chyba, że ktoś chce przytyć😅.

Dlaczego mięso nie grillujemy razem z warzywami?

Ponieważ tłuste mięso musimy grillować jakieś 25 – 30 minut, a krojone warzywa dosłownie przez kilka minut. Takie połączenie z pewnością nie będzie dobrze smakować, gdyż albo mięso będzie niedopieczone, albo warzywa będą przypalone. Proponujemy wrzucić najpierw szaszłyki tylko z mięsa w marynacie, a później dołączyć do nich warzywa na tacce aluminiowej lub na patyczkach do grilla.

Najlepsze i najzdrowsze warzywa do szaszłyka oczywiście są ze swoich grządek. Znakomicie nadają się do własnej uprawy podwyższone skrzynie ogrodowe.

Szaszłyki na grilla dla 3 osób – składniki:

  • około pół kg karkówki (lub innego mięsa wieprzowego)
  • 3 – 4 cebule (kolor możemy sami wybrać)
  • 2 pomidory
  • 3 czerwone papryki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypta rozmarynu i oregano
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Do przepisu możesz użyć innych warzyw, np. cukinia, bakłażan oraz inne ulubione przyprawy i grzyby. Potrzebujemy również aluminiową tackę na warzywa.

Szaszłyki z grilla – przygotowanie:

  1. Karkówkę kroimy na trzy cm plastry.
  2. Pół cebuli wkładamy do blendera kielichowego, dolewamy trochę wody i miksujemy. Następnie mieszamy je z karkówką i dodajemy przyprawy (oprócz soli) i musztardę i odstawiamy na minimum 20 minut. Dzięki dodaniu wody, mięso szybko wchłonie przyprawy i nie trzeba go długo marynować.
  3. Plasterki karkówki wkładamy wzdłuż patyczków do szaszłyków (lub szampurów) tak jak jest to widoczne na zdjęciu poniżej.
  4. Mięso grillujemy na średnim ogniu przez 25 – 30 minut.
  5. Warzywa kroimy w plasterki, wkładamy je na tackę aluminiową i przez parę minut grillujemy.
  6. Szaszłyki przyprawiamy solą i podajemy na talerzach z dodatkiem grillowanych warzyw.

Mięso będzie lepiej upieczone, gdy plasterki włoży się wzdłuż patyczków na grilla.

Życzymy smacznego!😛

Please follow and like us:
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *