Rolada ze szparagami to wspaniały pomysł na lekki i pyszny obiad choć można go też podawać późnym popołudniem czy nawet wieczorem. Połączenie warzyw i mięsa sprawia, że danie jest sycące i nie powoduje problemów trawiennych. Nic nie stoi na przeszkodzie by w sezonie szparagowym takie danie weszło prawie na co dzień do naszego menu. Będziecie zachwyceni smakiem rolady ze szparagami.
Rolada ze szparagami dla 5 – 6 osób – lista składników:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 15 plastrów boczku wędzonego
- 2 piersi z indyka
- 8 gałązek rozmarynu
- oliwa z oliwek tłoczona na zimno
- sól, pieprz do smaku lub inne przyprawy
Sos musztardowy :
- 1 łyżka musztardy kremskiej
- 100 ml śmietany 30%
- 5 łyżeczek miodu
- sól, pieprz
Przyrządzanie:
- Musztardę kremską zmieszać z miodem. Połowę mieszanki połączyć ze śmietaną 30% i doprawić do smaku solą i pieprzem
- Umyć szparagi i poobcinać końce, potem wrzucić do lekko osolonej gotującej się wody i przez 3 minuty gotować.
- Piersi z indyka przekroić na 2 części. Szparagi oraz indyka posolić i popieprzyć w zależności od preferencji smakowych. Posmarować oliwą z oliwek.
- Boczek rozbić, zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi z indyka, następnie w 1 lub 2 plastry boczku. Pod boczek wkładamy gałązkę rozmarynu.
- Roladę układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym musztardą z miodem.
- Roladę ze szparagami przykrywamy folią aluminiową, później wkładamy do rozgrzanego piekarnika do około 200 C i pieczemy przez pół godziny.
- Przed końcem pieczenia pomiędzy rolady wylać resztę sosu musztardowego, pieczemy do zarumienienia się boczku.
Opcjonalnie można dodawać młode ziemniaki lub mozzarellą do rolady ze szparagami. Smacznego! Zapraszamy do pozostałych przepisów z naszego bloga.
Please follow and like us:
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]