Rolada ze szparagami

Rolada ze szparagami
Rolada ze szparagami

Rolada ze szparagami to wspaniały pomysł na lekki i pyszny obiad choć można go też podawać późnym popołudniem czy nawet wieczorem. Połączenie warzyw i mięsa sprawia, że danie jest sycące i nie powoduje problemów trawiennych. Nic nie stoi na przeszkodzie by w sezonie szparagowym takie danie weszło prawie na co dzień do naszego menu. Będziecie zachwyceni smakiem rolady ze szparagami.  

Rolada ze szparagami dla 5 – 6 osób – lista składników:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 15 plastrów boczku wędzonego
  • 2 piersi z indyka
  • 8 gałązek rozmarynu
  • oliwa z oliwek tłoczona na zimno
  • sól, pieprz do smaku lub inne przyprawy

Sos musztardowy :

  • 1 łyżka musztardy kremskiej
  • 100 ml śmietany 30%
  • 5 łyżeczek miodu
  • sól, pieprz

Przyrządzanie:

  1. Musztardę kremską zmieszać z miodem. Połowę mieszanki połączyć ze śmietaną 30% i doprawić do smaku solą i pieprzem
  2. Umyć szparagi i poobcinać końce, potem wrzucić do lekko osolonej gotującej się wody i przez 3 minuty gotować.
  3. Piersi z indyka przekroić na 2 części. Szparagi oraz indyka posolić i popieprzyć w zależności od preferencji smakowych. Posmarować oliwą z oliwek.
  4. Boczek rozbić, zawinąć po 4 szparagi w kawałek piersi z indyka, następnie w 1 lub 2 plastry boczku. Pod boczek wkładamy gałązkę rozmarynu.
  5. Roladę układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym musztardą z miodem.
  6. Roladę ze szparagami przykrywamy folią aluminiową, później wkładamy do rozgrzanego piekarnika do około 200 C i pieczemy przez pół godziny.
  7. Przed końcem pieczenia pomiędzy rolady wylać resztę sosu musztardowego, pieczemy do zarumienienia się boczku.

Opcjonalnie można dodawać młode ziemniaki lub mozzarellą do rolady ze szparagami. Smacznego! Zapraszamy do pozostałych przepisów z naszego bloga.

Please follow and like us:
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: PRZEPISY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *