Pizza z grilla na cienkim lub grubym cieście

Pizza z grilla ma niepowtarzalny smak. A nie lepiej przyrządzić ją w piekarniku? Różnica między tymi dwoma metodami jest znacząca, gdyż grill możemy rozgrzać do wyższych temperatur do około 350 – 400 st. C, a piekarnik zazwyczaj do 250 st. C. Pizzę z grilla robi się szybciej i jest bardziej chrupiąca niż zrobiona w domowym piekarniku.

Jak zrobić pizzę z grilla?

Zrobienie takiej pizzy może się wydawać łatwiejsze niż myślisz. Pizza składa się z trzech głównych składników: ciasta, sosu i dodatków. Ponadto musimy posiadać grill, kamień do pizzy oraz pokrywę lub grill zamykany. Kamień sprawia, że pizza piecze się równomiernie na całej powierzchni i przeciwdziała przypalania ciasta od spodu. Placek pieczony jest z dwóch stron, więc bez użycia pokrywy dodatki mogą być nieupieczone. Na naszym blogu opisujemy kamienie do pizzy.

Pizza z grilla dla czterech osób – lista składników:

  • 60 g świeżych drożdży (lub 18 g suszonych instant)
  • 400 ml bardzo ciepłej, ale nie gorącej wody
  • 700 g mąki pszennej
  • pół łyżki cukru
  • pół łyżki soli
  • 3 płaskie łyżki oliwy z oliwek

Dodatki

  • ser mozzarella 400 g lub inny ser
  • 3 pomidory
  • 2 cebule czerwone
  • 3 ząbki polskiego czosnku
  • świeża bazylia
  • sól i świeżo zmielony pieprz dla smaku

Sos pomidorowy

  • 5 świeżych pomidorów
  • cukier, sól i pieprz dla smaku
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka suszonego oregano i bazylii
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • opcjonalnie można dodać chilli lub papryczkę jalapeno

Pizza z grilla na cienkim lub grubym cieście -przyrządzanie:

Ciasto

  • Świeże drożdże pokruszyć w miseczce i wlać tam bardzo ciepłą wodę ale nie gorącą. Dodać łyżeczkę mąki i cukru i dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i ostawić na kwadrans i czekać aż rozczyn urośnie.
  • Do drugiej miski wsypujemy mąkę oraz sól i mieszamy. Powoli wlewamy rozczyn z drożdży oraz oliwę i jednocześnie mieszając.
PIZZA Z GRILLA NA CIENKIM – DO JEJ PRZYRZĄDZANIA MOŻNA WYBRAĆ ULUBIONE DODATKI.

Jeśli ciasto wyrabiamy:

  • robotem – na dno misy dajemy wykonane świeże drożdże lub suszone drożdże z wodą (w zależności który składnik zdecydowaliśmy się użyć), dodajemy również mąkę, sól, wodę oraz oliwę (ewentualnie olej). Ciasto na samym początku wykonujemy na jak najmniejszych trybie przy użyciu haka, następnie po połączeniu się składników przyspieszamy tryb. Ciasto powinno się wyrabiać 6-8 minut i wtedy powinno odchodzić od ścian misy. Efekt końcowy to ciasto puszyste oraz lekko klejące.
  • ręcznie – do misy dodajemy przesianą mąkę, drożdże, sól, wodę oraz olej / oliwę. Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Jeśli ciasto dalej będzie się kleić to wyrabiamy go jeszcze przez parę minut, można podsypać go lekko mąką. Ciasto na końcu powinno być puszyste i lekko klejące.

Dodatki:

  • Należy pamiętać, że nie powinniśmy dodawać dużą ilość składników, może to spowodować zatracenie wyrazistości poszczególnych smaków. Pamiętajmy również, że pizza grilluje się dość szybko, więc dodatki powinny być cienko pokrojone. Mięso nie powinno być surowe, przed położeniem go pizzę można przez kilka minut go pogrillować.
  • Mozzarellę lub inny ser zetrzeć na tarce. Pozostałe pomidory oraz cebulę pokroić na plasterki, na drobnej tarce zetrzeć czosnek. Pomidory posmarować czosnkiem i dodać sól i pieprz oraz jeśli lubimy ostrą pizzę dodajemy papryczkę chili lub jalapeno.

Przepis na sos pomidorowy ze świeżych pomidorów:

Pięć pomidorów sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki usuwając szypułki. Usunąć gniazda nasienne, następnie miąższ pokroić w kosteczkę. Pomidory razem z resztą składników wkładamy do garnka i gotujemy na dość dużym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po ostygnięciu powstały sos blendujemy, jeśli sos wyjdzie za rzadki, zagęszczamy go podgrzewając go, czekając aż część wody odparuje.

Grillowanie

Grill rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Kamień do pizzy grzejemy na kratce grillowej i czekamy około 30 minut, im bardziej nagrzany będzie kamień tym lepsza będzie pizza. Gdy ciasto wyrośnie, należy rozwałkować je na placek czy kilka placków, podsypać delikatnie mąką by nie przyklejało się do wałka lub stolnicy, następnie smarujemy ciasto sosem i kładziemy dodatki.

Delikatnym ale dość stanowczym ruchem zsuwamy pizzę z łopaty na rozgrzany kamień, zamykamy pokrywę jeśli grill nie jest zamykany.
Grillowana pizza powinna być gotowa w zależności od uzyskanej temperatury oraz czy wolimy na cienkim czy grubym cieście po około 5 – 15 minutach.

PIZZA Z GRILLA NA GRUBYM CIEŚCIE ŁATWO MOŻNA ZROBIĆ NA KAMIENIU GRANITOWYM.

Życzymy smacznego i wkrótce pojawi się kolejny przepis.

Please follow and like us:
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: PRZEPISY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *