Papryka z grilla

Papryka z ogródka
Paprykę można uprawiać w przydomowych szklarniach. Mamy wtedy pewność, że posiadamy zdrowe i niepryskane warzywa (Zdjęcie: Pixabay).

Papryka z grilla należy do najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw, zawiera ogromną ilość witamin i minerałów. Na świecie jest ponad 2000 odmian tego warzywa, w polskich sklepach zazwyczaj występuje słodka odmiana Bell o pięknych kolorach. Na początku jest zielona, później żółta, pomarańczowa, a na końcu czerwona czy nawet brązowa. Podany przepis na będzie dotyczył tej odmiany papryki o wybornym smaku.

Papryka uprawiana była już ponad 2000 lat p.n.e. w Ameryce Południowej. Do Europy przywędrowała dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Dziś przyrządza się ją na wiele sposobów, dodaje do mięs, sałatek, kurczaka i na stałe zagościła w naszych kuchniach.

Właściwości odżywcze i lecznicze papryki:

Papryka Bell jest to bogate źródło witamin, zwłaszcza witaminy C i A (100 g tej papryki pokrywa z nawiązką dzienne zapotrzebowanie na te witaminy), E, K1 oraz prawie wszystkie z grupy B (prócz B12). Znajduje się w niej również duża ilość składników mineralnych takich jak: magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, żelazo i wapń.

Zawiera sporo błonnika, jest warzywem niskokalorycznym, gdyż 100 g czerwonej papryki dostarcza tylko 30 kalorii (kcal). Natomiast zielona papryka ma tylko 17 kalorii, ponieważ jest jeszcze niedojrzała i zawiera niewiele cukrów prostych. Pomocna jest w odchudzaniu, wspomaga spalanie tłuszczu (lepsze działanie uzyskują odmiany ostre np. chilli).

Palenisko ogrodowe Kratka
Grillowaną papryka może być również przygotowana w dizajnerskim palenisku ogrodowym.

Papryka z grilla dla 4 osób – składniki:

  • 3 dojrzałe, czerwone papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • ser feta – około 20 dag
  • oliwa z oliwek – 6 łyżek
  • 1 czerwona cebula
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • świeże listki bazylii (lub suszona bazylia, zioła prowansalskie)

Papryka z grilla – przygotowanie:

  1. Umyte czerwone papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
  2. W dalszej kolejności przeciśnij przez praskę ząbki czosnku i wymieszaj je z oliwą. Tak powstałą oliwą czosnkową oraz pokrojoną w plastry cebulę czerwoną dodaj do środka papryki, posól i odstaw na 20 minut.
  3. Papryki grilluj na średnim ogniu przez około 10 – 12 minut w grillu zamkniętym, a jeśli takiego nie posiadasz to z użyciem pokrywki .
  4. W tym czasie rozgnieć widelcem ser feta, pokrop go odrobiną oliwy z oliwek i dodaj pieprz (opcjonalnie można przyprawić np. ziołami prowansalskimi). Tak przygotowany ser dodaj do środka papryk na 2 minuty przed końcem grillowania, tylko uważaj żeby się nie oparzyć.
  5. Grillowaną paprykę podaj na talerz i udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.
Grille metalowe w szczególny sposób podkreślają smak grillowanych warzyw.

Papryka z grilla idealnie łączy się z serem feta, który dodatkowo mogą spożywać osoby z alergią pokarmową na mleko krowie. Przepis nie jest trudny, polecany zwłaszcza na letnie grillowanie i wyróżnia się dobrym smakiem. Życzymy smacznego.

Please follow and like us:
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *