Kamień do pizzy

PIZZA NA KAMIENIU
ZALECAMY ZAKUP KAMIENIA DO PIZZY W POŁĄCZENIU Z ŁOPATKĄ. BEZ UŻYCIA ŁOPATKI CIĘŻKO JEST WYJĄĆ PIZZĘ Z GRILLA / PIEKARNIKA BEZ UŻYCIA PAPIERU DO PIECZENIA.

Jeśli marzy ci się pyszna, włoska pizza – kamień do pizzy to podstawa. Dzięki niej upieczenie smacznej pizzy nawet w domowych warunkach to nic trudnego. Świetnie sprawdza się nie tylko na grillu ale również w piekarnikach. W artykule przygotowaliśmy opis poszczególnych rodzajów kamienia do pizzy oraz jaki jest sekret niepowtarzalnego smaku ciasta w pizzeriach.

Jak się robi pizzę we włoskich pizzeriach?

Włoskie restauracje z reguły wyposażone są w piec opalany drewnem oraz duży, masywny kamień, na którym wypieka się pizzę. Bez kamienia do pizzy praktycznie byłoby niemożliwe uzyskać chrupkość i idealny poziom wypieczenia ciasta. Pizza zaledwie po kilku minutach staje się gotowa do zjedzenia, wysoka temperatura kamienia sprawia, że pizza piecze się równomiernie na całej powierzchni i odprowadza nadmiar wilgoci.

Jak się robi pizzę w polskich domach?

Najczęściej w naszych domach pizzę piecze się w metalowych blachach. Niestety często nie udaje się nam ją dobrze upiec – spód placka jest nierówno wypieczony, po bokach jest zbyt kruchy, a na środku za miękki. Przyczyną powstawania tych problemów może być metalowa blacha, która ma niekorzystny wpływ na pieczenie pizzy.

Podczas przyrządzania pizzy w domu, placek zazwyczaj dajemy na zimną blachę, wykładami składniki, następnie dajemy do nagrzanego piekarnika. Aluminiowa blacha potrzebuje trochę czasu aby się nagrzała. Przed osiągnięciem wysokiej temperatury – środek ciasta może być wilgotny i mokry, a boki pizzy mogą być lekko spalone. Smak takiej pizzy może być dużo gorszy od tej z restauracji, obwiniać za to możemy blachę, na której piekliśmy spód. Żeby uniknąć tych problemów potrzebujemy jednej rzeczy – kamienia do pizzy.

Kamień do pizzy – zalety:

Krótki czas pieczenia.

Dzięki temu, że kamień do pizzy nagrzewa się do wysokich temperatur, dlatego ciasto wypieka się bardzo szybko – z reguły od 5 do 10 minut. W tak krótkim czasie pizza staje się wyjątkowo chrupiąca i doskonale wypieczona z każdej strony. Dodatki do pizzy już się nie przypalają, oczywiście jeżeli w odpowiednim czasie wyjmiemy ją z grilla czy piekarnika.

Równomierne rozprowadzanie ciepła na kamieniu do pizzy.

Kamienie do pizzy doskonale rozprowadzają na całej powierzchni ciasta ciepło, co sprawia, ze pizza z żadnej strony się nie przypala. Kamień zapewnia również odpowiednie wchłanianie wilgoci z pizzy, w wyniku czego pizza staje się chrupiąca, a nie przesuszona od spodu.

Ciasto nie przywiera do kamienia.

Jedną z zalet kamienia do pizzy jest fakt, że nie przywiera ciasto do kamienia. Do wyjmowania pizzy z grilla czy piekarnika służy specjalna łopatka, dlatego warto się w nią zaopatrzyć.

Niepowtarzalny smak pizzy.

Pizza z kamienia jest po prostu pyszna i praktycznie nie da się powtórzyć takiego smaku w domowych warunkach przy użyciu blachy.

Kamień do pizzy można wykorzystać do różnych wypieków.

Można w nim piec / grillować chleb, bułki, bagietki, mięso, warzywo czy jajka. Z pewnością będziesz zachwycony smakiem tych potraw przyrządzonych na kamieniu.

Kamienie do pizzy – rodzaje:

Szamotowy

Jest lżejszy od kamienia granitowego – szybko się nagrzewa, ale również szybko traci ciepło. Cechuje go duża porowatość – niestety ciężko przez to się go czyści. Ma dużą ogniotrwałość, przeznaczony jest głównie do wypieku pizzy na cienkim cieście. Nie za bardzo nadaje się do wypieku pizzy na grubym cieście oraz pieczywa, mięsa czy warzyw.

Granitowy

Waży więcej niż kamień szamotowy i jest wytrzymalszy od niego i trudno go zarysować. Niska porowatość i gładka powierzchnia sprawia, że jest łatwy w czyszczeniu, długo się nagrzewa i długo magazynuje ciepło. Szczególnie polecany jest do pieczenia / grillowania pizzy na grubym cieście oraz do chleba, bułek, warzyw, mięsa czy nawet jajek.

KAMIEŃ GRANITOWY JEST JEDENYM Z NAJCZĘŚCIEJ WYBIERANYCH KAMIENI DO PIZZY.

Ceramiczny

Jest zdecydowanie lżejszy od kamieni szamotowych i granitowych, jest najmniej wytrzymały i łatwo pęka. Ciasto przygotowane na tym kamieniu czasem się przypala i nie ma takiego smaku jak na powyższych kamieniach.

Wulkaniczny

Rzadko spotykany kamień, swoimi właściwościami podobny do granitowego lecz bardziej porowaty od niego. I cena jego jest dużo wyższa.

Kordierytowy

Najbardziej wytrzymały kamień do pizzy, najwyższa jakość oraz odporność na wahania temperatury. Można włożyć nawet zimny kamień do nagrzanego piekarnika czy grilla bez ryzyka popękania kordierytu. Bez problemu można przyrządzać na nim pizzę na cienkim i grubym cieście oraz inne ciasta, pieczywo, mięso czy warzywa.

KAMIEŃ DO PIZZY KORDIERYTOWY JAKOŚCIĄ I WYTRZYMAŁOŚCIĄ ZDECYDOWANIE PRZEWYŻSZA INNE KAMIENIE DO PIZZY.

Kamień do pizzy – jak z niego korzystać?

Korzystanie z kamienia do pizzy można opisać w pięciu etapach:

  1. Przygotowanie ciasta i składników.
  2. Rozgrzewanie kamienia do pizzy.
  3. Przygotowanie ciasta.
  4. Umieszczanie placka na kamieniu.
  5. Wyciąganie gotowej pizzy z grilla / piekarnika.

Opis tych wszystkich czynności dostępny jest w naszym sklepie internetowym ABC Grill.

Kamień do pizzy – podsumowanie.

Przyrządzenie pysznej, kruchej pizzy bez użycia kamienia jest bardzo trudnym zadaniem do wykonania. Kamień ma dość wszechstronne zastosowanie – można na nim piec / grillować nie tylko pizzę ale również pieczywo, warzywa, mięso czy jajka. Wyróżniamy pięć głównych rodzajów kamieni do pizzy – każdy ma trochę inne właściwości i inne zastosowanie. Mamy nadzieję, że ułatwiliśmy wybór, który najlepiej dla Was wygrać.

Please follow and like us:
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: BLOG

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *