Grillowana jagnięcina w rozmarynie – smaczny przepis

Grillowana jagnięcina to mięso, które idealnie nadaje się na grilla. Przede wszystkim żeby wyszła ona krucha i soczysta nie należy jej zbyt długo grillować.

Comber jagnięcy to część półtuszy, która pochodzi z odcinka lędźwiowo-krzyżowego. Dlatego często nazywany jest także krzyżówką lub częścią krzyżową. Comber składa się z mięśnia pokrytego grubą i sztywną błoną oraz warstwą tłuszczu.

Grillowana jagnięcina – składniki dla 6 osób:

  • 6 combrów jagnięcych
  • 12 gałązek rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • Czarny pieprz z młynka
  • Sól do smaku
Grillowana jagnięcina z przyprawami
Grillowana jagnięcina z rozmarynem wybornie smakuje przyrządzona w grillu na świeżym powietrzu.

Przyrządzanie:

  1. Gałązki rozmarynu potrzeć lekko w dłoniach i usunąć igły do miseczki.
  2. Dobrze wymieszać ze sobą czosnek, rozmaryn, oliwę z oliwek i czarny pieprz, a otrzymaną tak marynatą polać mięso.
  3. Pozostawić na noc w lodówce przez co najmniej 4-5 godzin.
  4. Rozgrzać grill na średnim ogniu do 180 °C przy zamkniętej pokrywie.
  5. Usunąć nadmiar marynaty i położyć mięso na grill.
  6. Grillować combry po każdej stronie przez 8 minut lub krócej – w zależności od preferowanego stopnia upieczenia.
  7. Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami w mundurkach i grillowanymi warzywami sezonowymi.
Please follow and like us:
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: PRZEPISY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *