Grillowana cukinia zawiera dużo wartości odżywczych, jednocześnie dostarcza małą ilość kalorii. Cukinię zaliczamy do warzyw najchętniej uprawianych w polskich ogrodach. Właśnie nadchodzi pora jej letniego zbioru, więc możemy mieć zdrową cukinię z własnego ogródka. Cukinię możemy kupić w sklepach cały rok, a teraz możemy ją nabyć w atrakcyjnej cenie.
Właściwości odżywcze i lecznicze cukinii.
Cukinia posiada dużą ilość witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, B9 – kwas foliowy), A, C oraz K1. W jej składzie obecne są również minerały zwłaszcza cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź i potas. Warzywo te posiada również dużą ilość błonnika, dzięki czemu zapobiega zaparciom i ma pozytywny wpływ na perystaltykę jelit. Cukinię powinny jeść również przyszłe mamy, ponieważ zawarta w nich witamina B9 jest kluczowa w prawidłowym rozwoju płodu.
Cukinia polecana jest dla osób dbających o figurę, gdyż 100 g dostarcza zaledwie 170 kalorii.
- wspomaga odkwaszanie organizmu
- pozytywnie wpływa na układ nerwowy, jak również zmniejsza objawy stresu
- pozytywnie oddziałuje na skórę, włosy i paznokcie
- nie kumuluje metali ciężkich
- wzmacnia krzepliwość krwi oraz pozytywnie działa na wzrok
- wspomaga organizm w walce z infekcjami oraz zwiększa odporność organizmu
- wspomaga usuwanie toksyn z organizmu
Grillowana cukinia dla 4 osób – składniki:
- 3 cukinie żółte lub zielone – około 700 g
- ser feta – 300 g
- 2 ząbki czosnku
- ocet balsamiczny – 4 łyżki
- oliwa z oliwek – 5 łyżek
- łyżka ulubionego miodu
- natka pietruszki lub bazylia
- świeżo zmielony pieprz
- zioła zioła prowansalskie do marynaty
Grillowana cukinia – przyrządzanie:
- Umytą cukinię pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
- Przygotuj marynatę, czyli do oliwy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
- Natrzyj plastry marynatą czosnkową i odstaw na 30 minut.
- Cukinię grilluj przez około 5 minut z każdej strony, jeśli wolisz dobrze przypieczoną to grilluj nawet 10 minut.
- Następnie potrawę podaj na talerz z octem balsamicznym wymieszanym z miodem.
- Posyp pokruszonym serem feta oraz natką pietruszki lub bazylią. Pokropić oliwą z oliwek oraz dodać pieprz.
Podany przepis z serem feta jest dedykowany również dla osób z nietolerancją laktozy. Życzymy smacznego, należy pamiętać, że cukinia najlepiej smakuje na ciepło.😋