Grillowana cukinia

GRILLOWANA CUKINIA
Grillowania cukinia - przepis polecany dla osób zdrowo odżywiających się i dbających o linię.

Grillowana cukinia zawiera dużo wartości odżywczych, jednocześnie dostarcza małą ilość kalorii. Cukinię zaliczamy do warzyw najchętniej uprawianych w polskich ogrodach. Właśnie nadchodzi pora jej letniego zbioru, więc możemy mieć zdrową cukinię z własnego ogródka. Cukinię możemy kupić w sklepach cały rok, a teraz możemy ją nabyć w atrakcyjnej cenie.

Właściwości odżywcze i lecznicze cukinii.

Cukinia posiada dużą ilość witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6, B9 – kwas foliowy), A, C oraz K1. W jej składzie obecne są również minerały zwłaszcza cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź i potas. Warzywo te posiada również dużą ilość błonnika, dzięki czemu zapobiega zaparciom i ma pozytywny wpływ na perystaltykę jelit. Cukinię powinny jeść również przyszłe mamy, ponieważ zawarta w nich witamina B9 jest kluczowa w prawidłowym rozwoju płodu.

CUKINIĘ CHĘTNIE UPRAWIANA JEST W POLSKICH OGRÓDKACH. W WARZYWNIKACH MOŻEMY UPRAWIAĆ ZDROWE WARZYWA I ZIOŁA.

Cukinia polecana jest dla osób dbających o figurę, gdyż 100 g dostarcza zaledwie 170 kalorii.

  • wspomaga odkwaszanie organizmu
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy, jak również zmniejsza objawy stresu
  • pozytywnie oddziałuje na skórę, włosy i paznokcie
  • nie kumuluje metali ciężkich
  • wzmacnia krzepliwość krwi oraz pozytywnie działa na wzrok
  • wspomaga organizm w walce z infekcjami oraz zwiększa odporność organizmu
  • wspomaga usuwanie toksyn z organizmu

Grillowana cukinia dla 4 osób – składniki:

  • 3 cukinie żółte lub zielone – około 700 g
  • ser feta – 300 g
  • 2 ząbki czosnku
  • ocet balsamiczny – 4 łyżki
  • oliwa z oliwek – 5 łyżek
  • łyżka ulubionego miodu
  • natka pietruszki lub bazylia
  • świeżo zmielony pieprz
  • zioła zioła prowansalskie do marynaty
NIE TYLKO W GRILLU ALE RÓWNIEŻ W PALENISKU OGRODOWYM MOŻEMY PRZYRZĄDZIĆ GRILLOWANĄ CUKINIĘ.

Grillowana cukinia – przyrządzanie:

  1. Umytą cukinię pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
  2. Przygotuj marynatę, czyli do oliwy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
  3. Natrzyj plastry marynatą czosnkową i odstaw na 30 minut.
  4. Cukinię grilluj przez około 5 minut z każdej strony, jeśli wolisz dobrze przypieczoną to grilluj nawet 10 minut.
  5. Następnie potrawę podaj na talerz z octem balsamicznym wymieszanym z miodem.
  6. Posyp pokruszonym serem feta oraz natką pietruszki lub bazylią. Pokropić oliwą z oliwek oraz dodać pieprz.

Podany przepis z serem feta jest dedykowany również dla osób z nietolerancją laktozy. Życzymy smacznego, należy pamiętać, że cukinia najlepiej smakuje na ciepło.😋

Please follow and like us:
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: PRZEPISY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *