Bakłażan z grilla zawiera dość dużo wartości odżywczych, jednocześnie dostarcza małą ilość kalorii. Bakłażan inaczej oberżyna pochodzi z Afryki, Indii oraz półwyspu arabskiego, największe okazy mogą ważyć nawet pół kg. Pod koniec tego miesiąca zaczyna się sezon na ten „owoc”.
Spis treści
Bakłażan – owoc czy warzywo?
Bakłażan powszechnie uważa się za warzywo lecz z botanicznego punktu widzenia jest owocem, a nawet jagodą. Oberżyna była do Polski przywieziona w XV wieku i aż do XIX wieku była uważana za roślinę trującą. Obecnie mimo gorzkiego posmaku coraz częściej trafia na polski talerz.
Właściwości lecznicze i odżywcze bakłażanu:
Oberżyna posiada dość dużą ilość witamin – C, K1, B6 i B9 – kwasu foliowego oraz minerałów – magnezu, manganu, miedzi i potasu. Zawiera również sporo błonnika pokarmowego, fitosteroli oraz antyoksydantów. Bakłażan obniża poziom ciśnienia krwi i cholesterolu, ma również działanie antynowotworowe i detoksykacyjne. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, polecany jest dla osób dbających o figurę, lecz osoby z problemami żołądkowymi mogą mieć problemy z trawieniem oberżyny.
Bakłażan z grilla dla 4 osób – składniki:
- 3 duże bakłażany
- 1 owoc granatu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 5 łyżek sosu sojowego
- sok z 2 cytryn
- 1 łyżka papryki słodkiej
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kolendry
- natka pietruszki
- sól i pieprz dla smaku
- 3 łyżki octu balsamicznego
Bakłażan z grilla – przygotowanie:
- Przygotuj marynatę, czyli wymieszaj oliwę z oliwek z sosem sojowym i sokiem z cytryny, paprykę, cynamon, kolendrę oraz sól i pieprz. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pokrój bakłażan na około 1 cm plastry. Aby zneutralizować jego gorzkawy posmak smarujemy go z obu stron przygotowaną marynatą i odstawiamy na pół godziny.
- Bakłażan grilluj z każdej strony przez około 10 minut, aż zrobi się miękki.
- Następnie potrawę podaj na talerz z octem balsamicznym, z natką pietruszki i pestkami granatu.
Życzymy smacznego😋!