Bakłażan z grilla

GRILLOWANY BAKŁAŻAN
GRILLOWANY BAKŁAŻAN IDEALNIE ŁĄCZY SIĘ Z OWOCEM GRANATU I NATKĄ PIETRUSZKI.

Bakłażan z grilla zawiera dość dużo wartości odżywczych, jednocześnie dostarcza małą ilość kalorii. Bakłażan inaczej oberżyna pochodzi z Afryki, Indii oraz półwyspu arabskiego, największe okazy mogą ważyć nawet pół kg. Pod koniec tego miesiąca zaczyna się sezon na ten „owoc”.

Bakłażan – owoc czy warzywo?

Bakłażan powszechnie uważa się za warzywo lecz z botanicznego punktu widzenia jest owocem, a nawet jagodą. Oberżyna była do Polski przywieziona w XV wieku i aż do XIX wieku była uważana za roślinę trującą. Obecnie mimo gorzkiego posmaku coraz częściej trafia na polski talerz.

BAKŁAŻAN CORAZ CHĘTNIEJ UPRAWIANY JEST W POLSKICH OGRÓDKACH. NA PODWYŻSZONYCH GRZĄDKACH MOŻEMY UPRAWIAĆ ZDROWE WARZYWA I ZIOŁA.

Właściwości lecznicze i odżywcze bakłażanu:

Oberżyna posiada dość dużą ilość witamin – C, K1, B6 i B9 – kwasu foliowego oraz minerałów – magnezu, manganu, miedzi i potasu. Zawiera również sporo błonnika pokarmowego, fitosteroli oraz antyoksydantów. Bakłażan obniża poziom ciśnienia krwi i cholesterolu, ma również działanie antynowotworowe i detoksykacyjne. Pozytywnie wpływa na układ krążenia, polecany jest dla osób dbających o figurę, lecz osoby z problemami żołądkowymi mogą mieć problemy z trawieniem oberżyny.

Bakłażan z grilla dla 4 osób – składniki:

  • 3 duże bakłażany
  • 1 owoc granatu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kolendry
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz dla smaku
  • 3 łyżki octu balsamicznego
BAKŁAŻAN Z GRILLA MOŻEMY PRZYGOTOWAĆ RÓWNIEŻ W  DIZAJNERSKIM PALENISKU OGRODOWYM.

Bakłażan z grilla – przygotowanie:

  1. Przygotuj marynatę, czyli wymieszaj oliwę z oliwek z sosem sojowym i sokiem z cytryny, paprykę, cynamon, kolendrę oraz sól i pieprz. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Pokrój bakłażan na około 1 cm plastry. Aby zneutralizować jego gorzkawy posmak smarujemy go z obu stron przygotowaną marynatą i odstawiamy na pół godziny.
  3. Bakłażan grilluj z każdej strony przez około 10 minut, aż zrobi się miękki.
  4. Następnie potrawę podaj na talerz z octem balsamicznym, z natką pietruszki i pestkami granatu.

Życzymy smacznego😋!

Please follow and like us:
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: PRZEPISY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *