MAJOWE GRILLOWANIE – JUŻ NIEBAWEM STARTUJEMY

Majowe grillowanie jest to nasza tradycja, kochamy zapach dymu, aromat przypiekanych potraw, żar bijący od ogniska. A bardziej prozaicznym powodem jest to iż z powodu pandemii, zakazów, nakazów, lockdownów coraz więcej czasu spędzamy we własnych ogródkach.

JAK UDANIE SPĘDZIĆ MAJÓWKĘ? GRILLOWANIE TO DOBRE ROZWIĄZANIE

Rozpoczął się najpiękniejszy z miesięcy – miesiąc maj. Co Polacy uwielbiają robić w ten piękny czas? Oczywiście grillować! Niestety w tym roku pogoda nie zapowiada się zbyt dobrze ale jeśli posiadamy zadaszenie to nie widzę przeszkody w udanym grillowaniu!
Warto więc zastanowić się nad wyborem odpowiedniego urządzenia do grillowania. Możliwości mamy całkiem sporo, na rynku panuje duża dowolność zarówno pod względem sposobu podtrzymania płomienia, jak i konstrukcji.
Poza tym to bardzo ciekawe, jak prosta żelazna krata, położona nad żarzącym się się ogniem stworzyła całą nowa gałąź przemysłu. Chyba wymyślono to z lenistwa, nie chciało się trzymać patyka z kiełbasą nad ogniskiem.

GRILLOWANIE – KRÓTKA HISTORIA

Pierwsze udokumentowane wskazówki i receptury dotyczące grillowania pochodzą z Rzymu. Marek Gawiusz opisywał techniki opiekania potraw w swej księdze kucharskiej z I wieku. Średniowiecze to czas wielkich, obracanych rożnów, na których pieczono całe sztuki
zwierząt w ogromnych piecach. Oczywiście przywilej ten dotyczył głównie arystokracji oraz zamożniejszych zajazdów. Chłopi palili ogniska w chatach na klepisku a piec przeważnie to była tylko wnęka z kociołkiem.
Grillowanie spopularyzowały morskie wyprawy z czasów wielkich odkryć geograficznych – na statku grill był jedynym sposobem przyrządzania gorących potraw.
Podobno sam Kolumb zasmakował w grillowanych rybach i indykach, które podano mu po przybyciu do Nowego Świata.
Podobno nazwa „barbecue” wywodzi się z Karaibów od słowa „barboca”, tak miejscowy lud nazywał poprzeplatane gałęzie do przyrządzania ryb.
Współczesne grillowanie to zasługa amerykańskiej klasy średniej, która w latach 50 dzięki spopularyzowaniu samochodów zaczęła spędzać czas poza miastem. Na początku używano grilli płaskich bez pokrywy. Wynalazca, spawasz George Stephen zbudował grill
kulisty z zamkniętym rusztem pod kopułą, po dziś dzień jeden z najpopularniejszych.

RODZAJE GRILLI

Przeglądając się rozwiązaniową dostępnym na polskim rynku, musimy dokonać podziału grilli na kilka rodzajów:

  • Grill gazowy to naturalna ewolucja przykrywanego prostego grilla. Często wykonany jest ze stali nierdzewnej, innowacyjne urządzenia z palnikami gazowymi zasilanymi z butli LPG, sterowanymi za pomocą pokrętła. Zyskuje coraz więcej zwolenników dzięki łatwej i szybkiej obsłudze, bez dymu i popiołu. Droższe modele posiadają palniki do gotowania infra red. Dzięki czemu z łatwością przyrządzisz niedzielny obiad na tarasie dla całej rodziny. Oczywiście trzeba pamiętać, że w każdej chwili może skończyć się gaz.
  • Grill stalowy opalany węglem drzewnym to dla wielu jedyny prawdziwy grill. Szybko się rozgrzewają, często posiadają regulowane ruszty. Przyrządzanie w nich potraw jest łatwe i szybkie. Być może dlatego, że trudno im sobie wyobrazić podobne urządzenie bez charakterystycznego zapachu palonego węgla. To urządzenie tanie, powszechnie dostępne i uniwersalne. Podłużny czy kopułowy zazwyczaj jest lekki i mobilny. Warto nadmienić wyjątkowy trend ostatnich lat gdzie stalowe grille / paleniska ogrodowe, cudne dizajnerskie bryły wykraczają formą poza utarte schematy. Niektóre modele to prawdzie dzieła sztuki użytkowej. Łączą zimną stal z gorącym ogniem w jeden krąg, przy którym jednoczy się rodzina.
  • Grill elektryczny. Takie grille są poręczne i łatwe w użyciu. Szybko się nagrzewają zajmują niewiele miejsca. Są idealne na balkon. Jak sama nazwa wskazuje – elektryczny -na ryby z nim nie pojedziesz.
  • Grill Betonowy opalany jest węglem drzewnym, wykonany z odlewanego lub prasowanego betonu. Mogą to być klasyczne, ciężkie, betonowe paleniska o bogatych zdobieniach lub proste nowoczesne formy współgrające z domem i ogrodem. Beton jest materiałem bardzo wytrzymałym i trwałym. Dlatego grille często umieszczane są na działkach, w altankach, ozdabiając ogrody właścicieli.
GRILLOWNIE - PRZYKŁAD GRILLA BETONOWEGO
GRILL BETONOWY DOSKONALE NADAJE SIĘ NA MAJOWE GRILLOWNIE.

MAJÓWKA ZE SMAKIEM

Grillowanie staje się dla nas prawdziwą pasją – jest to wspaniały sposób na spędzenie wolnego czasu, zwłaszcza w ten majowy weekend. Grille są coraz nowocześniejsze, większe i piękniejsze – każdy znajdzie coś dla siebie.
Analizując powyższe możliwości, z pewnością poczuliśmy burczenie w brzuchu na samą myśl o rozpaleniu ognia i skosztowaniu zarumienionej kiełbaski. Pozostaje wobec tego przejść do działania i życzyć wszystkim „smacznego”.

Please follow and like us:
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: BLOG

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *