Grillowana jagnięcina to mięso, które idealnie nadaje się na grilla. Przede wszystkim żeby wyszła ona krucha i soczysta nie należy jej zbyt długo grillować.
Comber jagnięcy to część półtuszy, która pochodzi z odcinka lędźwiowo-krzyżowego. Dlatego często nazywany jest także krzyżówką lub częścią krzyżową. Comber składa się z mięśnia pokrytego grubą i sztywną błoną oraz warstwą tłuszczu.
Grillowana jagnięcina – składniki dla 6 osób:
- 6 combrów jagnięcych
- 12 gałązek rozmarynu
- 6 ząbków czosnku
- 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- Czarny pieprz z młynka
- Sól do smaku
Przyrządzanie:
- Gałązki rozmarynu potrzeć lekko w dłoniach i usunąć igły do miseczki.
- Dobrze wymieszać ze sobą czosnek, rozmaryn, oliwę z oliwek i czarny pieprz, a otrzymaną tak marynatą polać mięso.
- Pozostawić na noc w lodówce przez co najmniej 4-5 godzin.
- Rozgrzać grill na średnim ogniu do 180 °C przy zamkniętej pokrywie.
- Usunąć nadmiar marynaty i położyć mięso na grill.
- Grillować combry po każdej stronie przez 8 minut lub krócej – w zależności od preferowanego stopnia upieczenia.
- Najlepiej podawać z młodymi ziemniakami w mundurkach i grillowanymi warzywami sezonowymi.
Please follow and like us:
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]