Pierś z kurczaka na grilla. Jak przygotować pierś z kurczaka?

Pierś na kurczaka z grilla
Pierś na kurczaka z grilla to danie polecane szczególnie dla osób odchudzających się i dbających o zdrowie (zdjęcie - Pixabay).

Pierś z kurczaka na grilla to pyszne i soczyste danie o wyrazistym smaku. Dobrze zrobiona marynata jest podstawą uzyskania smacznego dania. Grillowane piersi kurczaka można podawać z ziemniakami, z papryką, z bakłażanem czy innymi ulubionymi warzywami, a nawet można użyć do tego celu oliwek.

Gdzie kupić filet z kurczaka?

Ogólnie nie polecamy kupować kurczaków w marketach. Jest ryzyko, że będą wtedy nafaszerowane hormonami oraz antybiotykami. Najlepiej kupować mięso bezpośrednio od gospodarza, z targowiska lub oznaczone certyfikatami lub z targowiska. Mamy wtedy pewność, że kurczaki karmiono odpowiednią paszą, a mięso pakowano i transportowano we właściwych warunkach. Ważna też jest z jakiej hodowli pochodzą kury, najlepiej żeby były z wolnego wybiegu lub chowu ekologicznego. Wtedy na pewno będziemy mieć zdrowsze mięso.

Jak szybko rozmrozić pierś z kurczaka?

Najlepszym sposobem rozmrażania się fileta z kurczaka jest po prostu przełożyć go wieczorem z zamrażalki do lodówki i następnego dnia możemy zacząć przyrządzać danie. Jeżeli tego nie zrobimy to piersi wyjmij z zamrażalki i włóż je do garnka z zimną wodą. Wodę wymieniaj średnio co pół godziny, aż do całkowitego rozmrożenia. Po około 2 godzinach mięso powinno być rozmrożone. Nie polecamy rozmrażać w ciepłej wodzie, ani w mikrofalówce. Mięso wtedy rozmrozi się szybciej, ale mogą zacząć namnażać się szkodliwe bakterie oraz kurczak może wtedy gorzej smakować.

Ile waży pierś z kurczaka i jak dużo ma kalorii?

Średniej wielkości filet z kurczaka może ważyć jakieś 150 – 200 g. Filet z kurczaka często gości na stole w dietach odchudzających, gdyż zawiera niewielką ilość kalorii i dość sporo sycącego białka. 100 gram piersi z kurczaka ze skórką zawiera przeszło 150 kcal i 9 g tłuszczu, a pierś bez skórki 100 kcal oraz 1 g tłuszczu. Dzieje się tak dlatego bo najwięcej tłuszczu znajduje się tuż pod skórą. Natomiast zawartość białka w obu przypadkach jest podobna czyli powyżej 20 gram.

Jakie właściwości zdrowotne ma filet?

Pierś jest najzdrowszym składnikiem kurczaka. Szczególnie polecana jest dla osób walczących z nadwagą, mających problem z układem krążenia i zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu. Zawiera dość duże ilości niektórych witamin z grupy B i minerałów:

  • witaminę B3 czyli niacynę (1 pierś dostarcza przeszło 100% dziennego zapotrzebowania na nią)
  • witaminę B6 (ponad 80%)
  • selen (85%)
  • cynk
  • fosfor
  • magnez
  • witaminę B12

Jak pierś z kurczaka pokroić?

Fileta kroimy na pół poziomo na płaskie kotlety na drewnianej lub plastikowej desce do krojenia. Do krojenia najlepiej użyć duży i szeroki ostry nóż. Można je później lekko ubić z dodatkiem soli i pieprzu.

Filety z kurczaka można podawać z ulubionym sosem i świeżymi warzywami.

Jak zamarynować filet z kurczaka?

Marynatę przygotowujemy z maślanki (lub kefir) oraz przypraw. Maślankę oraz przyprawy przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Dlaczego nie użyliśmy do marynowania oliwy lub innego oleju? Ponieważ olej lub oliwa pod wpływem wysokiej temperatury uwalniają ogromne ilości wolnych rodników. W normalnych ilościach są one potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Lecz gdy wolne rodniki są w ogromnych ilościach stają się groźne dla zdrowia i przyczyniają się do miażdżycy i chorób nowotworowych. Marynata z maślanki lub kefiru nie uwalnia dużych ilości wolnych rodników, dodatkowo sprawia, że filety nie stają się suche tylko soczyste.

Pierś z kurczaka na grilla – przepis dla 3 osób.

Czas przygotowania – około 40 minut.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości piersi z kurczaka
  • 3 cebule
  • świeży koperek
  • 5 dużych ziemniaków
  • opcjonalnie ulubione warzywa grillowane

Składniki marynaty:

  • maślanka kilka łyżek
  • zioła prowansalskie – płaska łyżeczka
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona papryka słodka mielona – płaska łyżeczka
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przepis nadaje się dla osób będących na diecie odchudzającej, a także dla osób pracujących fizycznie czy prowadzący aktywny tryb życia. Kurczak jest lekkostrawny, więc nie powinno być później problemów żołądkowych. Przepis jest dość łatwy. Do marynaty możemy użyć dowolnych przypraw, np. tymianku, bazylii czy ostrej papryki.

Grillowane piersi z kurczaka – przygotowanie:

  1. Umyj piersi z kurczaka i przekrój je na pół. Wyciśnij łyżkę soku z cytryny. Resztki jakie pozostaną z cytryny pokrój w plasterki.
  2. Dodaj do maślanki przyprawy, sok z cytryny oraz przeciśnięte przez praskę czosnek i wymieszaj je w misce.
  3. Filety wymieszaj z tak przygotowaną marynatą i odstaw przynajmniej na pół godziny do lodówki, a najlepiej na kilka godzin czy nawet całą noc. Rozgrzej grill.
  4. Następnie wrzuć na ruszt filet z kurczaka w marynacie i grillu 4-5 minut po każdej stronie, tak aby pierś była soczysta i chrupiąca. Do odwracanie na drugą stronę najlepiej użyj długich szczypiec. Najlepiej użyć do tego celu grilla zamkniętego lub użyć pokrywki.
  5. Równocześnie można grillować ulubione warzywa, np. ziemniaki, cebulę, paprykę czy cukinię. Są to wspaniałe dodatki do tego mięsa, ale można wybrać też inne potrawy jako dodatek np. makaron czy frytki.
  6. Na piersi kurczaka nałóż plastry cytryny, a na ziemniaki posiekany świeży koperek i potrawa już jest gotowa.
Grillowaną pierś z kurczaka możemy również przyrządzić w palenisku ogrodowym.

Czy można usmażyć filety na patelni?

Po za sezonem potrawę można przyrządzić również na patelni. Najlepiej do tego celu nadaje się patelnia grillowa, która nie potrzebuje tłuszczu do smażenia. Patelnię należy najpierw dość dobrze rozgrzać i później wrzucić pierś z kurczaka w marynacie. Upieczone na tej patelni filety w smaku będą troszkę gorsze niż przyrządzone w grillu ogrodowym.

Jeżeli nie mamy grilla lub pogoda nie daje nam szans na grillowanie, filety również możemy upiec w piekarniku. Urządzenie nastawiamy na maksymalną temperaturę (zazwyczaj 250 stopni C) i piersi wkładamy do piekarnika jak najwyżej i jak najbliżej grzałki. Piec należy trochę dłużej niż grillować. Niektóre piekarniki posiadają funkcję grillowania co nam zdecydowanie ułatwia wykonanie przepisu.

Życzymy smacznego!😅

Please follow and like us:
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *