Pieczarki faszerowane to smaczny i łatwy przepis na grilla. Stanowi raczej jako dodatek, przekąska do grillowanego mięsa. Można również użyć je jako zamiennik dla mięsa i podawać z ziemniakami i surówką, a można również jeść je same. Pieczarki dostępne w sprzedaży są cały rok i wbrew powszechnej opinii dostarczają całkiem sporo witamin i minerałów.
Spis treści
Właściwości odżywcze i lecznicze pieczarek:
Pieczarki w większości składają się z wody i mają zaledwie w 100 gramach 22 kalorie (kcal). Zawierają większą ilość witaminy z grupy B niż większość warzyw – 100 gram tych grzybów dostarcza około 30% dziennego zapotrzebowania na witaminy B2, B3, B5. 100 gram pieczarek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na miedź w 35%, selen 17% oraz fosfor 12%. Zawierają również znaczną ilość cynku i potasu oraz zawierają rzadko spotykane witaminy – D oraz B12 (witamina ta występuje głównie w mięsie i jajkach).
Pieczarki posiadają właściwości:
- antynowotworowe – zmniejszają występowanie zwłaszcza raka piersi i prostaty
- obniżające ciśnienie krwi
- zmniejszające ryzyko wystąpienia udarów i zawałów serca
- odchudzające
Pieczarki praktycznie nie zawierają tłuszczu w dodatku 100 gram tych grzybów dostarcza jeden gram błonnika. To sprawia, że polecane są dla osób dbających o linię, dodatkowo w ich skład wchodzi sprzężony kwas linolowy (CLA). W aptekach czy sklepach dla sportowców można kupić tabletki CLA, mające głównie zastosowanie w odchudzaniu.
Pieczarki przeważnie uprawia się bez użycia substancji chemicznych. Grzyby te rosną poprzez regulowanie wilgotności powietrza oraz temperatury w pomieszczeniu. Jest to główny i najtańszy sposób uprawy pieczarek. Ale żeby mieć pewność, że pieczarki nie są hodowane przy użyciu chemii, musimy je kupować ze specjalnymi certyfikatami lub samodzielnie hodować.
Jak przechowywać pieczarki ?
Pieczarki często hodowane są w naszych ogródkach, a nawet w domach. Grzyby te nie potrzebują słońca do życia, aby rosnąć potrzebują temperatury od 12 do 20 stopni C. Dlatego można je uprawiać w piwnicach czy garażach lub na zewnątrz tylko wiosną lub jesienią. Polska znajduje się na trzecim miejscu w Europie po Holandii i Francji w eksporcie tych smacznych grzybów.
Pieczarki możemy suszyć i mrozić, najlepiej po wcześniejszym przekrojeniu. Surowe grzyby można przechowywać w lodówce w temperaturze od 1 do 5 stopni C, przy czym im niższa temperatura tym lepiej. Nie wolno ich wcześniej myć, ponieważ może się później pokazać pleśń. W sklepach pieczarki często sprzedawane są w folii lub w plastikowych opakowaniach. To błąd, grzyby szybciej wtedy się psują, najlepiej kupować je w papierowych opakowaniach. Białe pieczarki można przechowywać w lodówce około 4 dni, a brązowe portobello 6 dni.
Co to jest portobello?
Gatunkiem występującym u nas w sklepach jest pieczarka dwuzarodnikowa w dwóch formach: w białej i brązowej portobello. Oby dwie formy różnią się od siebie stopniem dojrzałości, wielkością, kolorem i smakiem. Pieczarka brązowa ma słodszy smak, a jego kapelusz ma nieraz średnicę sięgającą 12 cm! Portobello świetnie nadają się na grilla, do faszerowania lecz są droższe od białych pieczarek. Do naszego przepisu chcemy użyć jak największych grzybów, do tego celu najlepiej nadają się portobello lub białe o jak największych kapeluszach.
Pieczarki faszerowane dla 4 osób – składniki:
- 12 pieczarek z dużymi kapeluszami (brązowe – portobello)
- 200 g sera żółtego (np. parmezan)
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula – najlepiej czerwona
- 1 łyżka masła
- szczypta tymianku
- pokrojoną natkę pietruszki
Przepis nadaje się dla osób będących na diecie odchudzającej, a także dla osób pracujących fizycznie lub prowadzący aktywny tryb życia. W pierwszym przypadku pieczarki powinny stanowić główne danie, może być też z dodatkiem surówki czy niewielkiej ilości ziemniaków. W drugim przypadku powinien to być dodatek do grillowanego mięsa.
Pieczarki faszerowane z grilla – przygotowanie:
- Umyj pieczarki, następnie je osusz i oderwij nóżki.
- Cebulę oraz nóżki pokrój w kostkę i włóż do miski.
- Dodaj ser żółty starty na tarce o dużych oczkach z dodaj drobno posiekaną natką pietruszki i przełóż do miski.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, dopraw tymiankiem, pieprzem i solą i dodaj masło, następnie wymieszaj.
- Tak przygotowany farsz nadziej do środka kapeluszy pieczarek.
- Pieczarki połóż na gorący ruszt i grilluj jakieś 8 – 10 minut, uważaj żeby przy tym się nie oparzyć. Używaj zamykanego grilla lub z pokrywą. Grzyby wyjmij z grilla najlepiej z użyciem długich szczypiec.
Czas przygotowania oraz grillowania – około 30 minut.
Wskazówki do przepisu.
- Aby przyspieszyć osuszanie pieczarek wystarczy wrzucić je na 2 – 3 minuty na grilla. Kładziemy je kapeluszem na dół, można wcześniej posmarować je pędzelkiem kuchennym masłem klarowanym lub oliwą. Chwileczkę musimy odczekać, żeby nadziać je farszem.
- Zamiast myć pieczarki możemy nożykiem skórki zdjąć z kapelusza, a trzonki odkroić. Blaszki spod kapelusza możemy usunąć łyżeczką.
- Do farszu możemy użyć dowolnego, ulubionego warzywa czy przyprawy. Doskonale nadają się papryki i pomidory z dodatkiem szczypiorku, ostrej lub słodkiej papryki, ziół prowansalskich i oregano. Możemy nadzienie przygotować według własnych preferencji smakowych, można pokropić go sokiem z cytryny i dodać np. sos tatarski.
- Farsz możemy przyrządzić również z dodatkiem boczku, szynki wieprzowej czy dodać zmielone mięso. Kawałki mięsa muszą być cieniutkie, jeżeli chcemy użyć grubych kawałków musimy wcześniej podgotować mięso. Trzeba pamiętać, że kapelusze z gotowym farszem grilluje się znacznie krócej niż kawałki mięsa.
- Aby zmniejszyć ryzyko poparzenia faszerowane pieczarki możemy również grillować na tacce do grilla, albo zawijać je w folie aluminiową. Potrawa wtedy będzie gotowa po znacznie dłuższym czasie.
- Jeżeli nie mamy grilla, lub pogoda nie daje nam szans na grillowanie, pieczarki również możemy upiec w piekarniku. Urządzenie nastawiamy na maksymalną temperaturę (zazwyczaj 250 stopni C) i faszerowane pieczarki wkładamy do piekarnika jak najwyżej i jak najbliżej grzałki. Piec należy trochę dłużej niż grillować. Grzyby można wcześniej podsmażyć na patelni. Niektóre piekarniki posiadają funkcję grillowania co nam zdecydowanie ułatwia wykonanie przepisu.
- Podany przepis z powodzeniem nadaje się do kuchni wegetariańskiej i bezglutenowej. W pierwszym przypadku należy danie podawać z warzywami, bez mięsa i jajek, a w drugim przypadku bez dodatku pieczywa i bez panierowania.
Życzymy smacznego!😛