Szaszłyki to jedno z najbardziej znanych i lubionych potraw na grilla. Można przyrządzać go na wiele sposobów, użyć wielu składników i mogą przybierać różne kolorowe kształty. Z reguły jest to połączenie mięsa, np. kurczaka, boczku czy kiełbasy z papryką, pomidorem, ogórkiem czy pieczarkami. My podajemy pyszny przepis na szaszłyki z mięsem wieprzowym.
Spis treści
Szaszłyk – jak się to robi?
Szaszłyki przygotowujemy z mięsa wieprzowego, np. z karkówki. Używamy tłustego mięsa, ponieważ ma być to potrawa sycąca. Ponadto nie skrapiamy go oliwą czy żadnym innym olejem, które będą kapać do grilla. Ogień będzie wtedy wybuchał, a mięso będzie okopcone i niesmaczne. Ponadto oliwa czy inne oleje pod wpływem wysokiej temperatury uwalniają duże ilości wolnych rodników. W normalnych ilościach są one potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Lecz gdy wolne rodniki są w dużych ilościach stają się groźne dla zdrowia i powodują miażdżycę i choroby nowotworowe.
Do szaszłyka dodajemy grillowane warzywa. Nie polecamy jeść szaszłyków z produktami z dużą ilością węglowodanów, gdyż połączenie tłuszczu i cukru może przyczynić się do wzrostu naszej wagi. Często niesłusznie tłuszcz obwinia się za tycie, więc dlaczego osoby na diecie wysoko tłuszczowej z reguły chudną? Dlatego odradzamy jeść szaszłyki wieprzowe z produktami z dużą ilością cukrów, czyli ziemniakami czy pieczywem, chyba, że ktoś chce przytyć😅.
Dlaczego mięso nie grillujemy razem z warzywami?
Ponieważ tłuste mięso musimy grillować jakieś 25 – 30 minut, a krojone warzywa dosłownie przez kilka minut. Takie połączenie z pewnością nie będzie dobrze smakować, gdyż albo mięso będzie niedopieczone, albo warzywa będą przypalone. Proponujemy wrzucić najpierw szaszłyki tylko z mięsa w marynacie, a później dołączyć do nich warzywa na tacce aluminiowej lub na patyczkach do grilla.
Szaszłyki na grilla dla 3 osób – składniki:
- około pół kg karkówki (lub innego mięsa wieprzowego)
- 3 – 4 cebule (kolor możemy sami wybrać)
- 2 pomidory
- 3 czerwone papryki
- 2 łyżeczki musztardy
- szczypta rozmarynu i oregano
- szczypta słodkiej papryki
- sól i świeżo zmielony pieprz
Do przepisu możesz użyć innych warzyw, np. cukinia, bakłażan oraz inne ulubione przyprawy i grzyby. Potrzebujemy również aluminiową tackę na warzywa.
Szaszłyki z grilla – przygotowanie:
- Karkówkę kroimy na trzy cm plastry.
- Pół cebuli wkładamy do blendera kielichowego, dolewamy trochę wody i miksujemy. Następnie mieszamy je z karkówką i dodajemy przyprawy (oprócz soli) i musztardę i odstawiamy na minimum 20 minut. Dzięki dodaniu wody, mięso szybko wchłonie przyprawy i nie trzeba go długo marynować.
- Plasterki karkówki wkładamy wzdłuż patyczków do szaszłyków (lub szampurów) tak jak jest to widoczne na zdjęciu poniżej.
- Mięso grillujemy na średnim ogniu przez 25 – 30 minut.
- Warzywa kroimy w plasterki, wkładamy je na tackę aluminiową i przez parę minut grillujemy.
- Szaszłyki przyprawiamy solą i podajemy na talerzach z dodatkiem grillowanych warzyw.
Mięso będzie lepiej upieczone, gdy plasterki włoży się wzdłuż patyczków na grilla.
Życzymy smacznego!😛
Jeden komentarz