Papryka z grilla należy do najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw, zawiera ogromną ilość witamin i minerałów. Na świecie jest ponad 2000 odmian tego warzywa, w polskich sklepach zazwyczaj występuje słodka odmiana Bell o pięknych kolorach. Na początku jest zielona, później żółta, pomarańczowa, a na końcu czerwona czy nawet brązowa. Podany przepis na będzie dotyczył tej odmiany papryki o wybornym smaku.
Papryka uprawiana była już ponad 2000 lat p.n.e. w Ameryce Południowej. Do Europy przywędrowała dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Dziś przyrządza się ją na wiele sposobów, dodaje do mięs, sałatek, kurczaka i na stałe zagościła w naszych kuchniach.
Właściwości odżywcze i lecznicze papryki:
Papryka Bell jest to bogate źródło witamin, zwłaszcza witaminy C i A (100 g tej papryki pokrywa z nawiązką dzienne zapotrzebowanie na te witaminy), E, K1 oraz prawie wszystkie z grupy B (prócz B12). Znajduje się w niej również duża ilość składników mineralnych takich jak: magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, żelazo i wapń.
Zawiera sporo błonnika, jest warzywem niskokalorycznym, gdyż 100 g czerwonej papryki dostarcza tylko 30 kalorii (kcal). Natomiast zielona papryka ma tylko 17 kalorii, ponieważ jest jeszcze niedojrzała i zawiera niewiele cukrów prostych. Pomocna jest w odchudzaniu, wspomaga spalanie tłuszczu (lepsze działanie uzyskują odmiany ostre np. chilli).
Papryka z grilla dla 4 osób – składniki:
- 3 dojrzałe, czerwone papryki
- 5 ząbków czosnku
- ser feta – około 20 dag
- oliwa z oliwek – 6 łyżek
- 1 czerwona cebula
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- świeże listki bazylii (lub suszona bazylia, zioła prowansalskie)
Papryka z grilla – przygotowanie:
- Umyte czerwone papryki przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
- W dalszej kolejności przeciśnij przez praskę ząbki czosnku i wymieszaj je z oliwą. Tak powstałą oliwą czosnkową oraz pokrojoną w plastry cebulę czerwoną dodaj do środka papryki, posól i odstaw na 20 minut.
- Papryki grilluj na średnim ogniu przez około 10 – 12 minut w grillu zamkniętym, a jeśli takiego nie posiadasz to z użyciem pokrywki .
- W tym czasie rozgnieć widelcem ser feta, pokrop go odrobiną oliwy z oliwek i dodaj pieprz (opcjonalnie można przyprawić np. ziołami prowansalskimi). Tak przygotowany ser dodaj do środka papryk na 2 minuty przed końcem grillowania, tylko uważaj żeby się nie oparzyć.
- Grillowaną paprykę podaj na talerz i udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.
Papryka z grilla idealnie łączy się z serem feta, który dodatkowo mogą spożywać osoby z alergią pokarmową na mleko krowie. Przepis nie jest trudny, polecany zwłaszcza na letnie grillowanie i wyróżnia się dobrym smakiem. Życzymy smacznego.
2 komentarze