Sałatka z wołowiną jest daniem szczególnie polecanym na letnie wieczory. Wołowina zaliczamy w Polsce do najzdrowszych i najpyszniejszych mięs, a warzywa i owoce to źródło witamin, minerałów i błonnika. Takie połączenie choć świetnie smakuje to nie powoduje problemów trawiennych.
Różnorodność składników pięknie prezentuje się na talerzu, niewątpliwie łatwo się można sałatką najeść. Oczywiście każdy może dowolnie zmieniać składniki i stworzyć własną pyszną sałatkę z wołowiną.
Sałatka z wołowiną dla 4-5 osób – składniki:
- 3 steki z rostbefu wołowego
- pieprz świeżo zmielony,
- sól
- papryka
- 1 cebula czerwona
- 7 łyżek soku z granatu
- 400 g pomidorów koktajlowych
- mango (lub inne owoce sezonowe)
- mieszanka sałat
Sos winegret:
- 6 łyżek oliwy z oliwek tłoczonej na zimno najlepiej virgin extra
- 5 łyżeczek soku z cytryny
- trochę soli i pieprzu świeżo mielonego
- 2 łyżeczki musztardy
Przyrządzanie:
- Steki pokroić na kawałki o grubości około 2,5 c. Przed smażeniem muszą być wyjęte z lodówki przynajmniej na pół godziny. Smażyć należy przez 2 – 3 minuty z każdej strony na dobrze nagrzanej patelni.
- Następnie steki przyprawiamy solą oraz pieprzem świeżo zmielonym i odstawiamy.
- Gdy steki będą wystudzone kroimy je w paski, kroimy również umytą cebulę, pomidory koktajlowe oraz paprykę.
- Mango podajemy pokrojone w kostkę bez skórki i pestek.
- W międzyczasie sporządzamy sos winegret.
- Sałatę mieszamy z warzywami i mango lub innymi owocami, na wierzch układamy wołowinę.
- Na końcu polewamy danie sokiem z granatu i sosem winegret.
Opcjonalnie można dodawać pieczywo lub grillowane ziemniaki do sałatki z wołowiną. Smacznego!
Please follow and like us:
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]