Dania z grilla dla dzieci. Jak pysznie i zdrowo grillować?

Oscypek z grilla
Dzieci uwielbiają oscypek z grilla. Podany z domowym dżemem może na stałe zagościć w przydomowym grillu.

Dania z grilla dla dzieci mogą być pyszne i zdrowe. Musimy pamiętać, że nie wszystkie potrawy mogą odpowiadać naszym maluchom. Czy będąc na grillu całą rodziną musimy szykować inne dania dla dorosłych i dla pociech? Dzieci uwielbiają spędzać czas na świeżym powietrzu, grillowanie to wspaniały pomysł na spędzenie Dnia Dziecka w gronie rodzinnym.

Jakie dania z grilla mogą jeść nasze dzieci?

Należy zacząć od tego, że dzieci do 3 roku życia w ogóle nie powinny jeść potraw grillowanych, ponieważ nie posiadają jeszcze w pełni rozwiniętego układu trawiennego. Nie powinny też jadać dań mocno przypieczonych oraz bardzo tłustych – ogólnie ciężko strawnych. Nasze ulubione grillowane kiełbasy i karkówki powinniśmy zamienić na chude mięso, drób, indyk i ryby. Warto wiedzieć, że delikatne białe mięsa czy ryby krócej się grilluje (krótsza obróbka termiczna jest korzystniejsze dla zdrowia).

Z warzyw polecamy przede wszystkim cukinię (smakowo dobrze komponuje się z rybą), paprykę, pomidory, ziemniaki i marchewkę. Co ciekawe grillowane warzywa są zdrowsze od gotowanych, gdyż zachowują one substancje odżywcze i witaminy, które podczas gotowania uciekają do wody. Aby zachęcić dzieci do zjadania warzyw często podaje się je w formie szaszłyków. Kolorowe wzory z pewnością przyciągną uwagę maluchów. Plastry warzyw w połączeniu z chudym mięsem, mogą być dobrym pomysłem na pyszne i zdrowe szaszłyki.

Grillowana cukinia zawiera dużo wartości odżywczych, jednocześnie dostarcza małą ilość kalorii. Cukinię zaliczamy do warzyw najchętniej uprawianych w polskich ogrodach. Właśnie nadchodzi pora jej letniego zbioru, więc możemy mieć zdrową cukinię z własnego ogródka. CZYTAJ WIĘCEJ…

Co na grilla dla dzieci? Czy można grillować owoce?

Dzieci uwielbiają owoce. Deser można zrobić z jabłka, banana, ananasa czy brzoskwini z dodatkiem cynamonu. Owoce należy pokrój i umieścić na grillu, następnie pod koniec pieczenia posypać kawałkami orzechów. Po 15 minutach grillowania pyszny deser mogą jeść twoje dzieci, mając przy tym wiele frajdy. Maluchy nie powinny pogardzić też grillowanym oscypkiem, podawać go można np. z dżemem żurawinowym.

Przygotowując dania musimy pamiętać o dodatkach, grillowane potrawy lepiej smakują z ketchupem, chrzanem czy musztardą, a najlepiej to sporządzić swój własny, zdrowy sos np. czosnkowy, barbecue czy słodko-kwaśny. Do marynowania mięsa możemy używać czosnek, szałwię , tymianek i oliwę z oliwek. Nie polecamy kupować mięsa od razu przyprawionego gotowymi marynatami ponieważ często zawierają one dużo konserwantów.

Oscypek z grilla - dzieci to uwielbiają.
Dzieci uwielbiają oscypek z grilla. Podany z domowym dżemem może na stałe zagościć w przydomowym grillu.

Jak grillować mięso, aby było smaczne i zdrowe?

Jeśli chcemy przygotować smaczne mięso dla dzieci warto pamiętać o kilku zasadach:

  • nie grillujmy zamrożonego, ani wędzonego i peklowanego mięsa,
  • grillujmy bezpośrednio nad żarem, a nie ogniem, nie możemy dopuścić do przypalenia potraw,
  • najlepiej używać tacek aluminiowych, ponieważ dym ze spalonego tłuszczu jest szkodliwy,
  • nie używamy ropy czy parafiny do rozpalania grilla, najlepiej jeśli w palenisku znajdzie się węgiel drzewny,
  • niedopieczone mięso może być przyczyną zatruć pokarmowych. Przed podaniem go maluszkom należy sprawdzić czy nie jest surowe w środku.

Dania z grilla dla dzieci – podsumowanie.

Podstawą udanej zabawy jest odpowiednio dobrany grill.
Podstawą udanej zabawy dla dzieci jest odpowiednio dobrany grill . Grill UFO na pewno przyciągnie wyglądem nasze pociechy i dania będą lepiej im smakowały.

Podsumowując odpowiednio dobrane i przemyślane dania grillowe to bardzo ciekawy sposób na spędzenie rodzinnego popołudnia. Dzieci przy nim porządnie się wybawią i każdy znajdzie trochę czasu dla siebie. Należy pamiętać o tym, by na dziecięcej imprezie grill stał jak najdalej od centrum zabaw, ponieważ zachodzi ryzyko poparzenia się. Gotowe potrawy serwujemy na papierowych tackach, oprócz praktycznych względów, pełnią też zdrowotną funkcję – wchłoną nadmiar tłuszczu. Pozostaje życzyć smacznego i miłej zabawy z okazji Dnia Dziecka!

Please follow and like us:
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *